Vanaf 11 april 2022 doen alle Samenwijsscholen mee aan het project 'Handle with Care' (HwC) waarin wij samenwerken met Veilig Thuis en de gemeenten in de regio Hart van Brabant.
Het doel van dit project is om een leerling, die huiselijk geweld en/of kindermishandeling heeft meegemaakt en waarbij de politie is ingeschakeld, zo snel als mogelijk (het liefst de volgende dag) op school een veilige omgeving te bieden. Uit onderzoek blijkt dat dit veel verschil uitmaakt.
De juf of meester kan hem of haar dan tot steun zijn en op dat moment rekening houden met wat de leerling nodig heeft. Het is goed dat een leerling zich op dat moment gehoord, gezien en begrepen voelt. Door deze aandacht kan een leerling eerder tot rust komen, kan de leerling sneller herstellen van wat hij of zij heeft meegemaakt en kan mogelijke schade worden voorkomen. Om de leerling deze ondersteuning te kunnen bieden, informeert de politie onze school door middel van een 'Handle with Care-signaal'.
Als de politie voor een situatie van huiselijk geweld wordt ingeschakeld, dan kan het zijn dat zij een melding hiervan doorgeven aan Veilig Thuis. Zij geven daarbij ook aan dat er kinderen aanwezig waren. Veilig Thuis zal, samen met de gemeente die de informatie heeft waar het kind op school zit, er ervoor zorgen dat de school een HwC signaal krijgt. Dat betekent dat alleen de volgende gegevens worden doorgegeven aan de directeur en/of de intern begeleider waar de leerling op school zit:
• de naam van de leerling;
• de geboortedatum van de leerling;
• het signaal 'Handle with Care'.
Bijzonderheden en details over de huiselijke situatie delen Veilig Thuis en de gemeente niet aan ons mee.
De directeur of intern begeleider die het signaal ontvangt heeft, neemt zo snel mogelijk mondeling contact met de groepsleerkracht van de betreffende leerling om de leerling zo de ondersteuning te kunnen bieden die nodig is. De groepsleerkracht kan de leerling laten blijken dat hij of zij er voor de leerling is of ruimte geven om zijn of haar verhaal te doen als daar behoefte aan is. Een toets van die dag kan bijvoorbeeld verzet worden naar een andere dag, of de leerling mag tijdens de les op een rustig plekje zitten om even tot rust te komen. De groepsleerkracht of intern begeleider neemt contact op met ouders om hen te informeren over de genomen stappen op school.
Als school gaan wij heel zorgvuldig om met het signaal. Het signaal delen we alleen met de collega's die hierover geïnformeerd moeten worden. Bovendien slaan we het signaal niet op en registreren we het niet in een systeem. Het doel van 'Handle with Care' is puur om de leerling de dag na huiselijk geweld de ondersteuning te bieden die hij of zij nodig heeft. Het signaal is daarom nergens terug te vinden.
Wilt u meer weten over dit project, neemt u dan gerust contact met mij op.
Op onze locatie zorgen wij samen voor de ontwikkeling van alle kinderen van 0-13 jaar. We bieden Kinderopvang en Onderwijs aan. Tot nu toe werden de medewerkers in de Kinderopvang Pedagogisch Medewerkers genoemd. Vanaf nu spreken we binnen onze organisatie voortaan van Pedagogisch Professionals (afgekort PP-er).We vinden dat deze naam de lading van de functie veel beter dekt; Pedagogisch Professionals hebben alle kennis in huis over de ontwikkeling en het gedrag van kinderen.
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.stichtingsamenwijs.nl/
Deze contactgegevens kunt u ook gebruiken voor het doorgeven van een wijziging in de opvang van uw kind(eren).
KvK-nummer Stichting Samenwijs Opvang & Onderwijs: 70337616