• Nieuws Samenwijs

Nieuwsbrief 2019-03-15

Vanuit de directie; code rood


Vandaag staan we wederom stil bij de toekomst van ons onderwijs.
Eigenlijk staan we in mijn ogen stil bij de toekomst van onze kinderen en van ons land.
Onderwijs is, en dat zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden, de sterkste motor en de belangrijkste grondstof voor onze samenleving. We moeten daarin blijven investeren.

Hoe lastig wordt het, als we groepen moeten splitsen of naar huis moeten sturen omdat er geen leerkrachten meer te vinden zijn. Het is daarom van het grootste belang om te blijven aangeven dat de nood erg hoog is en dat de kwaliteit van het onderwijs sterk onder druk staat. 

Je macht loslaten,
opvoeden zonder straffen en belonen


Wij-wel organiseert in samenwerking met Samenwijs Willibrordus in Diessen de volgende interactieve presentatie: 'Je macht loslaten, opvoeden zonder straffen en belonen' door Eline Weijers van Ouderschap vanuit je Hart www.ouderschapvanuitjehart.nl

Wil jij je kind opvoeden zonder straffen en belonen? Zou je willen dat het meer een samenspel is met je kind in plaats van dat jij de politieagent bent? Merk je weleens aan jezelf dat je uit frustratie of onmacht gaat dreigen met straf? Om zo iets gedaan te krijgen van je kind? Of je probeert het op een positieve manier, door je kind te verleiden met een beloning. Maar het werkt niet. Je bent het liefdevolle contact met je kind even kwijt en je voelt je erna vaak rot. In deze interactieve presentatie neem ik je mee in de wereld van opvoeden vanuit verbinding en gelijkwaardigheid. Wat het jou, je kind en je gezin kan brengen en wat het betekent als je je macht loslaat.

Wat kun je verwachten tijdens deze avond? Een andere, nieuwe kijk op opvoeden, namelijk opvoeden vanuit gelijkwaardigheid. De essentiële verschillen tussen opvoeden met en opvoeden zonder straffen en belonen. Daarbij worden praktische voorbeelden gebruikt uit gezinssituaties zodat je er een beeld bij krijgt. Natuurlijk kun je vragen stellen en worden er veel praktische tips gegeven!

Wanneer: woensdag 17 april 2019, 19:45 - 21:15 uur, inloop vanaf 19:30

Waar: Samenwijs Willibrordus, Molenstraat 8, 5087 BN Diessen

Kosten: gratis

Inschrijven: via een email naar eline@ouderschapvanuitjehart.nl 

Opvoedcafé

Op 29 maart organiseert de bibliotheek in Hilvarenbeek het opvoedcafé met als thema mediaopvoeding. Hoe lang mag je kind eigenlijk op de tablet of tv-kijken? Of vrees je dat je kind verslaafd aan het raken is aan bijvoorbeeld Fortnite. Meer informatie hierover is te vinden via onderstaande link: https://www.bibliotheekmb.nl/agenda/1903-maa/opvoedcafe-hilvarenbeek.htm

Cultuur

Groep ½ werken de komende weken over het thema kind en ziekenhuis.
Kinderen mogen spulletjes meebrengen die aansluiten bij het thema!

Groep 5 start volgende week met het harmonieproject waarbij de kinderen kennis maken met verschillende instrumenten. (blazersklas)

Deze lessen worden op vrijdag gegeven o.b.v. Maarten Jense in Hercules.
Op 27 mei a.s. vindt de afsluiting plaats met een buitenconcert!
Te zijner tijd wordt u hiervoor uitgenodigd. 

Nieuws van het overblijven


We willen nog even terugkomen op de week van Carnaval. De kinderen hebben heel veel geoefend om het dansje goed te kunnen. Dit hebben ze op vrijdag laten zien tijdens de schoolcarnaval. Ook op maandag tijdens de Bonte Battle zetten ze hun beste beentje voort. Helaas zijn we niet in de prijzen gevallen, maar meedoen is zeker belangrijker dan winnen. Vooral als je die blije kopjes ziet op het podium.
Alle overblijvers: DANK JE WEL

Komende week is de week van... de medemens.
Veel oudere mensen zijn vaak eenzaam. Ze krijgen weinig tot geen visite meer en voelen zich vaak vergeten. Het ouderenfonds biedt deze mensen de mogelijkheid een wens te doen, om zo op een persoonlijke en gerichte manier wat voor deze mensen te betekenen. Een van deze wensen kwam van een groep dementerende ouderen. Ze zouden t erg fijn vinden om post te ontvangen.
Het leek ons een leuk idee om hier als overblijfwerkgroep iets in te betekenen.

Tijdens het overblijven worden vaak mooie tekeningen en knutselwerkjes gemaakt. Hier wordt niet altijd iets mee gedaan. We willen met de kinderen deze tekeningen en knutselwerkjes verzamelen en opsturen naar deze groep ouderen. Ook kunnen we regelmatig een gezamenlijke tekening maken, bijvoorbeeld met Pasen, om deze mensen wat op te vrolijken.

Volgende week willen we starten met dit mooie initiatief, tijdens de week van de medemens.
We hopen dat zowel de kinderen als de ouderen er veel plezier aan zullen beleven.

De jarigen zijn

Ma 18 maartKiki Detz 
Di 19 maartJuf Ilona
Wo 20 maartJurre Schilders
Juf Nicole 
Vr 22 maartAnne Rijnbeek
Zo 24 maartStef van Puijenbroek

PBS

Ik geef mijn mening; over iets of over een persoon

Voor ieder mens is het zelfbeeld heel belangrijk. Het is van grote invloed op het zelfvertrouwen.
Wanneer iemand van zichzelf denkt: 'Ik ben aardig en de moeite waard' zal dit veel zelfvertrouwen opleveren. 

Kinderen worden niet geboren met gedachten over zichzelf.
Ze leren over zichzelf te denken door wat er tegen ze gezegd wordt en hoe ze behandeld worden.

Bij een positieve relatie krijgt het kind het gevoel gewaardeerd en geaccepteerd te worden.
En wanneer je gewaardeerd wordt, ben je dus de moeite waard en kan je een positief zelfbeeld ontwikkelen.

Geef je dus een mening, ( tegenwoordige vaker op sociale media ) dan heeft dat effect op de ander.
Ga daar dus zorgvuldig mee om


​Een overblijfkracht stelt zich voor

Ik zal me even voorstellen. Ik ben Christel Dona en ik ben de moeder van Fleur (groep 5) en Isa van Dijck (groep 3).

Dit is nu het 3de jaar dat ik help bij het overblijven met veel plezier. Mijn kinderen vonden het toentertijd zó oneerlijk dat ze niet mochten overblijven, dat ik naar Berdy gestapt ben om te vragen of ze hulp nodig hadden bij de overblijfgroep.

De eerste keer, dat ik mee hielp bij het overblijven, bleef de gezellige huiselijkheid mij het meeste bij. Er is voor de kinderen van alles mogelijk: lekker buiten spelen en je uitleven, een spelletje binnen spelen, terug trekken met de boerderijspullen, je eigen afzonderen en te gaan knutselen of kleuren, met de Barbies tutten of lekker gedachteloos tv-kijken. Nu ik voor mijn opleiding bij andere basisscholen kom, weet ik dat deze mogelijkheden best wel erg bijzonder zijn. Er zijn in Diessen echt veel mogelijkheden voor kinderen om even tot rust te komen.

Mijn leukste herinneringen aan het overblijven kan ik niet kort opschrijven. Het is onder andere: samen met de kinderen de ramen telkens beschilderen, een paar jongens buiten zien dansen op muziek, sneeuwballengevecht, liedje zingen met de kleuters in de polonaise, de soepweek, picknicken, gewoon lekker kletsen met een kind en zo kan ik blijven doorgaan.

Als je erover twijfelt of je de school zou kunnen helpen met overblijven. Kom een keertje kijken, is mij advies. Dan ervaar je meteen of het overblijven bij je past. Deze oproep geldt natuurlijk niet alleen voor moeders. De vaders zijn natuurlijk ook welkom. De hulp van Miguel afgelopen jaar heb ik altijd als zeer fijn ervaren.